Rețetă simplă, clasică – Savarine de casă, pufoase și însiropate

Printre acele prajituri de cofetarie facute acasa se numara si savarinele. Reteta pentru savarine pufoase si insiropate facute acasa este foarte simpla si rapida, veche (din caietul cu retete al mamei), asemanatoare cu reteta originala de savarine de cofetarie.

Secretul unor savarine pufoase consta in aluat, care trebuie sa fie pufos, dar in acelasi timp sa suporte bine siropul, fara ca savarina sa devina lipicioasa. Intotdeauna fac un aluat cu drojdie, exact asa cum am explicat si in reteta de mai jos.

Ingrediente

250 g faina
150 ml lapte cald
30 ml ulei
5 g drojdie uscata
2 oua
1 lingura zahar
un praf sare

Pentru sirop: 400 ml apa, 150 g zahar, 1 esenta de rom

Pentru decor: 500 ml frisca lichida sau smantana pentru frisca

Cum se prepară?

Intr-un bol, amesteca laptele caldut impreuna cu drojdia si zaharul pana cand drojdia incepe sa se dizolve. Peste faina adauga amestecul de lapte, ouale si uleiul. Amesteca totul cu o spatula cat sa se incorporeze foarte bine ingredientele.

Va rezulta un aluat putin mai moale decat cel de cozonac. La final pune praful de sare si amesteca aluatul cat sa fie omogen. Acopera bolul cu aluat cu o folie alimentara de plastic si lasa intr-un loc caldut pentru 30 de minute.

Intre timp prepara siropul.

Intr-o craticioara pune apa si zaharul. Amesteca pana cand zaharul se dizolva si adauga esenta de rom. Stinge focul si lasa siropul deoparte cat sa se raceasca. Unge 11 forme de savarine cu unt si tapeteaza-le cu faina. Eu am folosit o tava de briose. Cu ajutorul a doua lingurite ia aluat si pune in forme.

Fiecare forma de savarina trebuie sa fie plina cam trei sferturi, apoi se lasa deoparte sa mai creasca in forme, la temperatura camerei, pentru 15-20 de minute. Dupa acest timp, introdu tava cu savarine la cuptorul preincalzit la 180° C pentru 25-30 minute sau pana cand savarinele s-au rumenit frumos deasupra.

Dupa ce s-au copt, intoarce savarinele cu baza in sus si taie la fiecare cate un capacel. Cand savarinele si siropul s-a racit complet, scufunda fiecare savarina in sirop cat sa se insiropeze bine. Mixeaza frisca lichida, apoi umple fiecare savarina cu frisca.

Inainte de a servi, savarinele se lasa la frigider pentru cel putin opt ore sau chiar peste noapte. Optional, cine doreste poate sa puna deasupra, pe capacel, dulceata. Poftă bună!

Loading...